Karakalem resim çizmeye meraklı kişilerin en başta öğrenmeleri gereken konuların başında resim kalemini doğru tutmayı ve kullanmayı öğrenmeleri gelir.
Karakalem resim çizerken kalem nasıl tutulmalıdır?
Karakalem resim çizmeye meraklı kişilerin en başta öğrenmeleri gereken konuların başında resim kalemini doğru tutmayı ve kullanmayı öğrenmeleri gelir. Karakalem resim konusunda eğitim veren bütün okullarda veya kurslarda öğrencilere alıştırma yaptırılan ilk konuların başında resim kalemini doğru tutmaları ve kullanmaları gelir. Bizde resim çizerken kalem nasıl tutulur? Sorusuna, kendi üslubumuzca ve oldukça basit bir dille tecrübelerimizi resim çizmeye meraklı dostlarımızla paylaşacağız. Herhangi bir iş için üretilmiş bir aleti doğru kullanmayı bilmek, yapılacak işin kaliteli ve doğru olması açısından oldukça önemlidir. Bu kural karakalem resim çizerken kullanılan malzemeler içinde geçerlidir. Çizim yaparken kullanılan temel malzememiz “kalem” olunca, kalemi doğru kullanmakta en temel meselemiz olur.
Karakalem resim çizerken kurşunkalemi muhtemelen yazı yazma şekliniz nasıl ise o şekilde tutma eğiliminde olursunuz. Bu tutma biçimi ve davranışı yılların verdiği bir alışkanlıktır. Bu şekilde kalemi tutma biçimimiz, yazı yazarken oldukça işe yarar; ancak söz konusu karakalem resim çizmek olunca bu tutuş şekli resim kağıdı üzerindeki hareket kabiliyetimizi ve özgürlüğümüzü oldukça kısıtlar. Bu kavrama biçimi Küçük detaylandırmalar için uygundur. Ama geniş alan çalışmaları için tavsiye edilmez. Ayrıca bu şekilde kavrama şekli açılı çizim tahtaları üzerinde çalışmak için uygun değildir.
Çizim yaparken en iyi pozisyon ayakta durarak çizim yapmaktır. Bu şekilde daha fazla hareket özgürlüğünüz olur. Eğer ayakta çizim yapmak sizin için sorun teşkil ediyor ise yüksek bir tabureye oturmanızı ve kalemi omuz yüksekliğinde tutarak çalışmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde çizim üzerindeki hâkimiyetinizi korumuş ve daha net bir bakış açısı sağlamış olursunuz. Tabiki ayakta çizim yapmak için sizin çizim tahtasına ihtiyacınız olacaktır.
Çizim tahtalarından bahs etmişken. Bu malzemeleri sanat malzemeleri satan yerlerden temin edebilirisiniz. Yaşadığınız yerde Şövale bulamazsanız şayet şunu yapabilirisiniz. Pürüzsüz ve temiz bir kontrplak üzerine kâğıdınızı tutturup kontrplak yüzeyin arkasını destekleyerek dikey vaziyete getirip çalışabilirsiniz. Dikey vaziyette çizim yapmanızın sizin açınızdan en önemli avantajı, perspektif hatalarının önüne geçmiş olmanızda yatar. Resimle uğraşanlar bilir. Yatay vaziyette göze muhteşem görünün bir portre dik bir vaziyette kaldırıp bakılınca ne kadar orantısız noktaları olduğu fark edilir. Sizde iyi bir ressam olmayı düşünüyorsanız bu uyarımızı dikkate alın ve çizimlerinizi yatay zemin üzerinde değil dikey zeminler üzerinde yapmaya çalışın. Bu şekilde vücudunuzun çizim yaparken birbiriyle olan koordinasyonu en maksimum seviyeye getirmiş olursunuz. Mesela eliniz, kolunuz ve omzunuz siz ayaktayken herhangi bir yüzeye değmediği için oldukça rahat hareket eder. Oysa Klasik tarzda çizim yaptığınızda kolunuz masadan destek alır ve bu şekilde çizim yaparsınız; ancak bu defada hareket özgürlüğünüzü daraltmış olursunuz. En doğrusu ayakta ve çizim tahtası arasına uygun bir mesafe koyarak çizim yapmanızdır. Yorulduğunuzda biraz dinlenin ve çizime kaldığınız yerden tekrar devam edin. Ayrıca mola verdiğiniz durumlarda, çizimlerinize geriden bakarak kontrol etmek her zaman net bir görüş sağlar. Bu şekilde uzun süre yoğunlaşıp içine gömüldüğünüz çizimin dışına çıkıp, hatalarınızı fark etmiş olursunuz.
Evet…İşte bu resimde gördüğünüz kalem tutma biçimi en ideal olanıdır. Gördüğünüz gibi başparmak üstte ve diğer dört parmak kalemin altında ve sanki kalemin hiçbir ağırlığı yok gibi tutun. Kalemi bir boyacı fırçasını tutuyormuş gibi tutmalısınız. Ve kalemi tutarken kendinizi sıkmayın ve oldukça rahat bırakın ve serbest bir şekilde kavradığınız kalem ile kâğıt üzerinde çizimlerinizi yapın. Hata yapmaktan korkmayın.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. Diye bir atasözümüz vardır ya. Burada size anlatılan çizim yöntemleri en ideal ve yıllarca deneyimlemelerin sonucunda varılmış yöntemlerdir. En doğru çizim ve kalem tutma şekli sizin kendinizin denemeleri sonucunda ulaşabileceği bir yöntemdir. Her şekilde karakalem çizim yapmayı deneyin. Kendinizi en rahat hissetliğiniz yöntem en iyi olandır.
Bugünkü yazımızda karakalem resim çizerken kalem nasıl tutulmalı sorusuna cevaben bilgilerimizi Sizlerle paylaşmaya çalıştık. Yazdıklarımızın meraklılarımız için faydalı olması dileğimizle hoşça kalın.
Vay be demek ki resim kalemi böyle tutuluyormuş:)))
YanıtlaSilHer işin bir püf noktası var. Anlatım için teşekkürler
YanıtlaSilMaalesef bunu eğitim aldığım hocalarım bile bilmiyor :(
YanıtlaSil